ORIONProfessionaliseringsportaal

Over deze site

 
Over het Professionaliseringsportaal-VO
Dit portaal heeft Voion, in samenwerking met Focus, speciaal ontwikkeld voor het voortgezet onderwijs. In deze digitale omgeving kun je 24 uur per dag zelfstandig aan je professionalisering, loopbaan en inzetbaarheid werken. Met behulp van tests, vragenlijsten en tools werk je in een portfolio aan een realistisch profiel van jezelf. Van hieruit kun je keuzes maken over bijvoorbeeld een vervolgstap in je ontwikkeling of loopbaan. Aan de hand van een actieplan krijg je zicht op thema’s als vitaliteit, competentieontwikkeling of jobcrafting.
De inhoud van het portaal wordt regelmatig aangepast en vernieuwd, zodat jij over de meest recente informatie beschikt. Je feedback lezen we graag en alle bruikbare tips zullen we verwerken in dit portaal.

Waarom gebruik ik het?
Het begint met de vraag of je op de juiste weg zit. Bedenk waarom je nu doet wat je doet. Je bent ooit gaan studeren, had toen een bepaalde gedachte bij je toekomst, van daaruit ben je aan de slag gegaan. Gedurende je loopbaan ontwikkel je jezelf. Het is goed om regelmatig stil te staan bij je keuzes en of je nog op de juiste weg zit. Sta daarvoor eerst stil bij de huidige stand van zaken. Wat doe je nu? Stel drie prioriteiten van wat je wil, ofwel bepaal wat je waarden van nu zijn en durf te dromen over hoe je graag wilt dat jouw werkleven eruit ziet. Voed je zelfvertrouwen. Doe onderzoek hoe je je droom kunt verwezenlijken.
De regie op je professionele ontwikkeling kan beginnen bij het Professionaliseringsportaal. Hierin vind je diverse mogelijkheden om jezelf verder te ontwikkelen in de richting die bij jou past. Thema’s die aan bod komen zijn: professionaliseren, bewegen en vitaliteit. Je vindt tips op het gebied van opleidingen, tests, boeken, interessante links etc.

Privacy
Alle informatie, waaronder het maken van tests of het stellen van een loopbaanvraag doe je strikt vertrouwelijk. Dit portaal is gepersonaliseerd en puur en alleen toegankelijk voor jou. Je bent dus zelf in control. Je bouwt je eigen ‘portfolio’, kan gebruikmaken van online tests en vragenlijsten. Je bepaalt zelf welke informatie je met bijvoorbeeld je leidinggevende of team wilt delen. Dit portaal voldoet aan alle gangbare veiligheidsnormen en respecteert in alle opzichten je privacy.

Alle tests
Loopbaantests kunnen een prima hulpmiddel zijn bij je loopbaanontwikkeling. Zij helpen om je zelfkennis te vergroten waardoor je bewuster loopbaankeuzes kan maken; nu en in de toekomst. De tests helpen je jouw talenten en doelen goed te beschrijven. Je kan de tests maken op ieder moment en zo vaak je wil.
Onder 'alle tests' vind je per test informatie over wat de test is, wanneer je hem kan gebruiken en wat hij je oplevert.
Na het maken van een test wordt het resultaat direct aan je teruggekoppeld in een digitale rapportage en toegevoegd aan je portfolio. Tevens heb je de mogelijkheid om de rapportage als PDF op te slaan of per e-mail te versturen naar je privé e-mailadres, maar ook aan iemand anders, bijvoorbeeld naar je leidinggevende of HR-adviseur. Dat laatste kan handig zijn als je met je leidinggevende of HR-adviseur wil klankborden over de resultaten van een test, bijvoorbeeld om te toetsen of de resultaten herkenbaar zijn.

Profiel
Onder Profiel kun je je professionele en persoonlijke loopbaangegevens verzamelen, ordenen en bijhouden. Het bevat uitkomsten van de tests en de reflecties die je daarbij hebt opgesteld. Het helpt je om na te denken over je loopbaan en andere onderwerpen waar je normaal misschien niet zo snel bij stil staat.
Zo kun je bijvoorbeeld je competenties opslaan, beheren en in beeld brengen waarbij het niet alleen hoeft te gaan over werk, maar ook over de ervaringen die je hebt opgedaan in jouw vrije tijd. Op die manier is het meer dan aan digitaal CV en kan het je helpen om te bepalen waar je staat en waar je naartoe wil.

Vragen
Heb je technische problemen met het Professionaliseringportaal, neem dan contact op met de helpdesk.
Persoonlijke loopbaanvragen adviseren we je met je leidinggevende of HR-adviseur te bespreken.

Tips
•Neem vooral de tijd: het gaat om je eigen ontwikkeling en loopbaan.
•Doe niet alles in één keer. Maak een opdracht, bekijk de uitslag, beantwoord de reflectievragen, laat het bezinken en ga er mee aan de slag.
•Twijfel niet te lang. Er is geen goed of fout antwoord. Het portaal is bedoeld om je aan het denken te zetten.
•Het gaat niet om het rapport, maar wat je doet of kunt doen met de uitslag.
•Trek je eigen conclusies. Je mag daarbij best een beetje eigenwijs zijn en de resultaten toetsen bij jezelf en mensen die je goed kennen.
•Presenteer jezelf. Houd je profiel, wie je bent, wat je wil en wat je kan, niet teveel voor jezelf. Laat mensen in je omgeving toe om je te ondersteunen.
•Praat met anderen over je werk, loopbaan en wellicht je droombaan.